Η συναισθηματική υπερφαγία μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των διατροφικών σας στόχων. Το πρώτο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσετε είναι να αναγνωρίσετε τα ερεθίσματα που προκαλούν την υπερφαγία. Συχνά οι άνθρωποι δεν τρώνε από πείνα, αλλά ως απάντηση στο στρες, την πλήξη ή άλλα συναισθήματα.
Για να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων, όπως η σωματική δραστηριότητα, ο διαλογισμός ή η συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τις διατροφικές συνήθειες προσπαθώντας να τρώτε με προσοχή και δίνοντας προσοχή στα σήματα πείνας και κορεσμού.
Επιπλέον, ο προγραμματισμός των γευμάτων και των σνακ μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αυθόρμητης υπερκατανάλωσης τροφής. Τα τακτικά και ισορροπημένα γεύματα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και να αποτρέψετε την ανάγκη για τσιμπολόγημα από πλήξη ή άγχος.
Τέλος, αποφύγετε να κρατάτε το φαγητό μακριά από τα μάτια σας. Εάν τα τρόφιμα δεν είναι πρόχειρα, θα έχετε λιγότερους πειρασμούς. Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η επίγνωση των συναισθηματικών ερεθισμάτων θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την υπερκατανάλωση τροφής.